راهی که از جهنم به حیات حقیقی میرسد راهی سخت و بس دشوار است
تاریخ ادبیات جهان و درام معاصر خواه یا ناخواه با جنگ مرتبط بوده و در بسیاری از مواقع این اتفاق دردناک بشری باعث خلق آثاری بزرگ شده است، جنگ به واسطه تبعات فراوانی که در لحظه و پس از خود بر جای میگذارد میتواند علاوه اقلیم یک کشور، فرهنگ آن را نیز تحت الشعاع قرار دهد.
آشویتس زنان نگاهی به مقوله جنگ و تاثیر توامان آن بر زندگی زنانی انداخته که خواسته یا ناخواسته در بحبوحه جنگ جهانی دوم درگیر این آفت شده اند، این نمایشنامه شاید در ابعاد تاریخی و واقعیت نگاری موضوع هولوکاست، مخالف و یا موافقانی داشته باشد، اما آنچه نگارنده اثر به آن توجه ویژه دارد، تاثیرات روانشناختی و اجتماعی مقوله جنگ است.
روایتی که بدون شک در کشور ایران در ادوار مختلف تاریخی سابقه داشته و جنگ هشت ساله با عراق آخرین نمونه معاصر آن میباشد، جنگی که شاید بیش از سه دهه از آن میگذرد، اما همچنان تاثیرات فراوانی را بر فرهنگ و جامعه ایرانی داشته است.
آشویتس زنان روایتی غم انگیز از سرگذشت سه دختر یهودی است که با ملیتهای مختلف در اردوگاه کار اجباری آشویتس گرفتار میشوند، دخترانی که هرکدام سرنوشتی متفاوت داشته اند و حالا روزهای پایانی زندگی خود را در جوار کورهها و اتاقهای گاز میگذارنند. هرچند روایت سعی بر مستند بودن از لحاظ برهه تاریخی داشته، اما عناصر تخیل در آن به فراوان لحاظ شده است. چه بسا آنچه در این اثر میگذرد گرته برداری از رنج واقعی انسانهای جنگ زده باشد.
تاریخ بشر تاکنون همواره در کشاکش جنگ و صلح پیش رفته است، اما به واقع شاید یافتن روشنی دقیقا لحظاتی رخ داده که سیاهی جهان را فراگرفته است، آشویتس زنان لکه کوچکی از سیاهی جنگ جهانی دوم در تاریخ بشر است.
این نمایشنامه نخستین تجربه نگارنده در مقوله جنگ بوده و پس از آن وی بار دیگر در دو اثر هولودومور و برلین ۱۰:۱۰ به زوایای دیگری از تاثیرات جنگ جهانی اول و دوم پرداخته است.
آشویتس زنان تاکنون چهار با در شهرهای مختلفی همچون تهران، رشت و اصفهان روی صحنه رفته است، این اثر در سی و پنجمین جشنواره تئاتر فجر با اقبال خوب مخاطبان روبرو شد.